Image

Ardèche is een Frans departement in het zuidoosten van Frankrijk en maakt deel uit van de regio Rhône-Alpes. Het dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier.
De Ardèche staat bekend voor zijn prachtige natuur. Het 'parc naturel régional des Monts d'Ardèche' ligt er middenin, bekend om zijn kastanjebossen, de regionale trots en erfgoed van de streek. De rivieren vormden over de jaren heen grotten, spelonken en kloven die erg lang kunnen zijn. Zo is er bijvoorbeeld de Gorges de l'Ardèche met de Pont d'Arc bij Vallon-Pont-d'Arc, een natuurlijk gevormde brug.

De streek leent zich uitstekend voor verschillende sporten zoals kajakken, fietsen, zwemmen, vissen of meer avontuurlijkere alternatieven zoals canyoning. Er is ook een uitgestrekt netwerk van wandelpaden en -routes, zelfs paden uit de GR-familie over een lange afstand doorkruisen de streek. Door de mediterrane invloeden op het klimaat is er aardig wat zon en kun je volop genieten van allerlei buitenactiviteiten.

Er zijn ook nog tal van andere ontspanningsmogelijkheden. Er zijn gezellige dorpjes te bezoeken, historische gebouwen, middeleeuwse straatjes, olijfgaarden, allen met hun authentieke karakter en rijke geschiedenis. Musea, kastelen, kerken en kathedralen, architectonische bezienswaardigheden alsook parken zijn er te bezichtigen. En dan zijn er nog de plaatselijke gastronomische specialiteiten (o.a. geitenkaas en kastanje lekkernijen), degustaties of de lekkere keuken in de vele gezellige restaurantjes of bistrots. De plaatselijke marktjes zijn ook niet te versmaden.

Sport en ontspanning

Wandelen doorheen de natuurpracht

Image

De wandelliefhebber hoeft zich geen moment te vervelen in de Ardèche. Er is een uitgestrekt netwerk van wandelpaden. Enkele GR-paden (lange afstanden) met zijn wit-rood gestreepte routemarkeringen doorkuisen de streek. Voor de kortere afstanden zijn er de GR de Pays, wandelroutes in een lus langs de mooiste plekjes van de streek (geel-rode routemarkeringen).

De Ardèche staat ook bekend om zijn kastanjebossen. Het Parc naturel régional des Monts d'Ardèche verzekert het voortbestaan van de kastanjebossen. De kastanjeboeren hebben enkele jaren geleden immers besloten om het tot bijzonder erfgoed van de streek te maken. Er zijn speciale wandelroutes in het park, eventueel onder begeleiding van een gids.

Wandelkaarten zijn te verkrijgen bij de toeristische dienst van Les Vans.

Op twee wielen door de Ardèche

Image

De Ardèche is de perfecte locatie om te fietsen, of je nu voor je plezier een leuk en ontspannend fietstochtje wil maken of als amateur of professioneel een uitdaging zoekt in het heuvelachtige landschap. Je vindt er vele uitgestippelde routes in verschillende formaten. In het westen van de streek liggen er enkele cols voor wie van een stevige klim houdt, de Col de Meyrand of de Col de Croix Bezauzon bijvoorbeeld. De fietswegen worden er erg goed onderhouden.

Als je graag van de asfalt af wil, hebben de toeristische kantoren van de Ardèche gemarkeerde routes uitgestippeld voor de mountainbike, de VTT routes (Vélo Tout Terrain). Vraag gerust routes aan bij ons of richt je tot de plaatselijke kantoren.

Midden juni vindt de Ardéchoise plaats, een vierdaags wielerevenement dat tot ver over de Franse landsgrenzen bekend is. Een feest in de streek, de etappeplaatsen die aangedaan worden zijn versierd en feestelijk aangekleed en je wordt er aangemoedigd door de plaatselijke bevolking of je eigen supporters uiteraard. Het is niet de race die centraal staat maar het fietsen van de route zelf.

Als je er een heuse fietsvakantie wil van maken, voorzie je waarschijnlijk graag zelf je fiets. Er is echter altijd de mogelijkheid om je fiets ter plaatse te huren. Er zijn enkele fietsverhuurbedrijfjes maar ook op campings en fietsreisbureautjes kan je vaak huren. Je kan in het plaatselijke Office de Tourisme je licht opsteken.

Andere activiteiten

Image

Er zijn tal van andere recreatiemogelijkheden in en rondom Chassagnes en Les Vans. De Chassezac is een zijrivier van de rivier de Ardèche en loopt door de Chassagnes op een boogscheut van de vakantiewoningen. Een duik nemen hierin behoort zeker tot de mogelijkheden. Een kano- of kajaktocht op deze rivier is een absolute aanrader. Al dat spectaculaire natuurschoon voorbij zien trekken vanaf het water bezorgt je een onvergetelijke ervaring. Je bepaalt zelf hoelang en hoever je wil gaan. Er zijn nog tal van andere watersporten mogelijk, informeer je zeker bij de toeristische dienst.

Sinds 2012 is er een golfterrein in de buurt, Golf du Château de Bournet, het verwelkomt je in een aangename en rustige omgeving. Het is een compacte, snelle en technische 9-holes baan met holes van 52 tot 293 meter waar zowel de beginner, amateur als professional zich kan ontwikkelen. Op hun website vind je meer informatie.

De mogelijkheden om je vakantie actief door te brengen in de Ardèche zijn bijna onuitputtelijk. Paardrijden, bergbeklimmen, canyoning, raften, speleologie, paragliding, tennis, boogschieten, luchtsporten en nog meer. Bevraag je zeker bij de toeristische dienst. In Les vans zijn er bijvoorbeeld mooie tennispleinen te huur die je in het kantoor kan boeken.
Op ardeche.guideweb.com vind je ook meer (Franstalige) info.

Markten

Image

De markten in de Ardèche zijn heel erg gezellig en leuk. Je kunt er altijd wel van de lokale sfeer en producten proeven. De bewoners verkopen er hun eigen producten en nog veel meer. Er zijn ochtend- en avondmarkten alsook speciale markten. Het is zeker de moeite om eens zo'n lokale markt te bezoeken. Les vans heeft op zaterdag voormiddag een grote markt en Joyeuse op woensdag voormiddag. Op dinsdag is er in Berrias markt.

Gastronomie

Image

De Ardèche staat bekend om zijn overheerlijke streekproducten en authentieke keuken en heeft ook een aanbod van voortreffelijke streekwijnen. Je vindt altijd ergens wel een restaurant of bistro naar je gading.

Op aanvraag bezorgen we je een lijst met restaurants in de buurt.

Natuur, fauna en flora

Image

Ook als je puur voor de natuur komt, zal je ogen tekort komen. De Ardèche staat onder andere bekend om zijn rivierkloven, de gorges, door de jaren heen uitgesleten in de kalkrotsen door de rivieren. De Gorges d'Ardeche en de Gorges du Chassezac zijn gerust adembenemend en spectaculair te noemen.

Verder is er door de grote variatie in hoogte en klimaat een rijke verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen en leven er diverse diersoorten. Roofvogels, wilde zwijnen, reeën en kleinere diersoorten zoals hagedissen bevolken de streek.

Bezienswaardigheden

Vallon-Pont-d'Arc

Image

Dit plaatsje ligt bijna aan het begin van een van Frankrijks opmerkelijkste kloofdalen, de Gorges de l'Ardèche. Dit gebied beschikt over een flora en fauna die zeer de moeite zijn. Zo vliegt de zeer zeldzame bonnelliadelaar al meer dan 200.000 jaar langs de steiltes aan weerszijden van de kronkelende Ardèche.

De Pont d'Arc, het icoon van de Ardèche, is een natuurlijk gevormde brug waaraan dit dorpje zijn naam aan te danken heeft. De brug overspant de Ardèche met een 59 meter lange en 34 meter hoge rotspartij. Je kunt er met het bootje onder varen of te voet over wandelen. De echte durvers springen in het water vanaf een plateau op een hoogte van vijf meter of zelfs 25 meter. Neem zeker een kijkje op de officiële website (Franstalig) van Pont d'Arc.

Grotte de la Madeleine

Image

De Grotte de la Madeleine is een van de meest verbazingwekkende grotten van de Ardèche. Ze werd uitgehold door een ondergrondse stroom en werd ontdekt in 1887. Je kan afdalen tot 65 meter diepte waar je de kleurrijke druipsteenformaties, stenen watervallen en grillig gevormde draperieën kan bewonderen tijdens een klank- en lichtspel.

In het maison de la Réserve naturelle des Gorges de l’Ardèche, waar je een magisch uitzicht hebt over de Gorges, ontdek je alles over de bescherming van de kloofdalen, de geologie, prehistorie, lokale fauna en flora. De educatieve tentoonstelling is eenvoudig en interessant dankzij de interactieve spelletjes.

Aan de ingang van de grot bevindt zich de Belvédère de la Cathédrale, van waaruit je een schitterend uitzicht hebt op het kloofdal en op een rots met stenen spitsen waar je zelfs met heel weinig verbeelding een gigantische kathedraal in ziet.

Bois de Païolive

Image

Het feërieke Bois de Païolive dat niet ver van Les Vans ligt, is een magische plek waar je verbeelding je bij de hand neemt. De kalkstenen geërodeerde formaties, met namen als l’Ours (beer) en le Lion (leeuw) vormen een mineralen labyrint van natuurlijke sculpturen, je waant je in een buitenaards landschap. Tussen de zomereiken, geraniums en orchideeën leeft een rijke fauna met meer dan 1000 soorten insecten, 100 soorten vogels, 40 verschillende zoogdieren, 15 soorten reptielen…

Een van de wandelpaden loopt langs de Gorges du Chassezac. Het pad is grillig, heeft pieken van meer dan 100 meter met duizelingwekkende uitzichten op de slingerende Chassezac en is niet echt geschikt voor de jongste kinderen. Voor hen is de eenvoudige wandeltocht Circuit de la Vierge een aanrader. Dit tochtje van anderhalve kilometer voert je langs de gekste rotsen, die kinderen aansporen om hun verbeelding de vrije loop te laten. Algemeen wordt aangeraden op de bewegwijzerde paden te blijven.

Les Vans

Image

Het zuidelijke Les Vans is de hoofdplaats van het land van de olijfbomen. Je voelt er al de hete wind die uit de Midi waait en de zonnestralen die de olijven doen rijpen. Hier kan je op een zuiders ritme flaneren langs de zonnige, karaktervolle straatjes genieten van een koffie op de Place Ollier met haar schaduwrijke platanen, en je verfrissen aan een van de vele fonteinen. Op de vrolijk gekleurde zaterdagse markt die geurt naar rozemarijn, salie, olijven en framboos worden lokale producten verkocht. De kastanjehoning is heerlijk en zal je na je verblijf doen nagenieten van de Ardèche.

Vandaag kan in je in de omgeving nog steeds burchten en kastelen bezoeken en diverse musea en grotschilderingen geven goed weer hoe onze voorouders leefden.

Balazuc

Image

Dit vredige dorpje bestaat uit eeuwenoude geplaveide straatjes, steegjes en doorkijkjes. De sprookjesachtige huisjes zijn versierd met bloemen en planten. Gelegen op een rots boven de Ardèche is dit middeleeuwse dorp beslist een bezoek waard. Vanaf het Romaanse kerkje met zijn bijzondere klokkentoren, dat je bereikt via een smalle trap, heb je een duizelingwekkend uitzicht over de daken en schoorstenen van het dorp, de garrigue, lapjes wijngaard, de steile kliffen en de rivier. Vanaf de opmerkelijke brug loopt een ezelspad naar het gehucht Vieil-Audon vlakbij.

Thines

Image

Aan het eind van een omhooglopende kronkelige weg, bovenop een onstuimige bergstroom ligt Thines, een typisch charmant dorpje uit de Cevennen. De huizen met de platte daken zijn tegen de donkere leistenen rotsen aangebouwd en leunen gezapig tegen elkaar aan. De indrukwekkende 12de eeuwse Romaanse kerk, de Notre-Dame de Thines, met haar monumentale trap is opvallend mooi voor deze afgelegen plek. Thines was dan ook een belangrijke etappe in de bedevaart naar Puy of Compostella. Het panorama over de vallei van de Thines, die even verder uitmondt in de Chassezac, en de heuvels begroeid met dennenbossen en kastanjebomen, is indrukwekkend. Van hieruit lopen er tal van wandelroutes door het prachtige massief van de Tanargue, ook wel het land van Tanaris genoemd, de god van de donder. Je voelt hier af en toe een frisse wind uit het gebergte.

Nuttige sites

  • cevennes-ardeche.com is de site van "Office de Tourisme" in Les Vans. Hier vind je heel wat toeristische info en kan je enkele brochures downloaden zoals het stadsplan van Les Vans. Er zijn ook allerlei activiteiten te boeken.
  • Op tripadvisor.nl vind je alles wat er te doen, te beleven of te bekijken valt met beoordelingen van toeristen.
  • De Franstalige site ardeche.guideweb.com biedt info over sporten en recreatie, toeristische attracties, streekproducten, tradities en gastronomie.
  • Op take-a-trip.eu kan je een gratis reisgids downloaden. Je leest er ook heel wat over de streek en zijn toerisme.